İçeriğe geç

3G ihalesi sonuçlandı

Üçüncü nesil (3G) mobil haberleşme sistemi kurulmasına ilişkin ihalede A tipi lisans kullanma hakkını Turkcell, B tipi lisans kullanma hakkını da Vodafone, C tipi lisans kullanma hakkını da Avea kazandı.

3G ihalesi sonuçlandı

3G ihalesinde üç ayrı lisans için yapılan ihaleye Vodafone, Turkcell ve Avea katıldı. İlk ihale geçen yıl yapılmış, ancak içerisinde numara taşınabilirliği olmadığı için sadece Turkcell teklif vermiş ve ihale iptal edilmişti.

Bu gün sonuçlanan ihalenin ardından 3G lisansları sahiplerini buldu. 3G çalışmaya başlamasından sonra ise hayatımızda büyük değişiklikler gerçekleşecek.

DEVLET 1 MILYAR 900 MILYON YTL KAZANDI

Devlet, yapılan 3N ihalesinde Turkcell KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone 600 milyon YTL, Avea da 512 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 970 milyon YTL gelir elde etti.

A lisansını Turkcell kazandı

A tipi lisanslar için yazılı teklifler alınırken, Vodafone 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea 285 milyon euro önerdi.

Açık artırmada ise Turkcell 358 milyon euro önerirken, Avea 348 milyon euroda kaldı. Vodafone ise ilk turda ihaleden çekildi. Böylece ihaleyi kazanan firma Turkcell oldu.

B tipi lisans ihalesinde iki katılımcı olan Vodafone da Avea da 250 milyon euro yazılı teklif verdi.Ancak ikisi de sözlü teklif vermeyince kazanan kura ile belirlendi. Kurada şans Vodafone’a güldü ve B tipi lisansı kazanan firma oldu. Avea, C tipi lisans ihalesi için katılımcı tek firma olarak 214 milyon euro teklif verdi ve ihaleyi kazandı.

3G, yaza doğru hizmete girecek

İhale sürecinin tamamlanmasının ardından operatörler hazırlıklarına başlaması bekleniyor. 3G’nin devre girmesinin ise Haziran ayını bulacağı düşünülüyor.

Farklı lisanslar ne anlama geliyor

3G ihalesi tamamlandı. Peki, ihalede ki lisans tipleri neyi ifade ediyor?

Tüm kablosuz cihazlar haberleri sağlarken bir frekans kullanırlar. A tipi lisans almaya hak kazanan şirket 45 Mhz üzerinden haberleşmesini sağlayacak. B tipi lisansta frekans hızı 35 Mhz, C tipi lisansta ise 30 Mhz.

Frekansın yüksek olması getireceği avantajda, haberleşme sırasında daha az veri kaybı ve daha iyi iletişim anlamına geliyor. Ayrıca kapalı mekanlarda veri aktarımında hız kaybı azalıyor ve kesinti oranı azalıyor. Bunun yanında frekansın yüksek olması uzaklığa bağlı hız düşüşünü de azaltıyor. Kısacası frekans ne kadar yüksek olursa veri aktarım hızı o kadar iyi, kesintisi o kadar az oluyor

JET ONAY

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesine ilişkin İhale Komisyonu kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylandı.

BTK’dan yapılan yazılı açıklamada, bugün yapılan “IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin İhale”de Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş’nin teklif verdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, ihalenin BTK Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki İhale Komisyonu tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. A tipi lisansın 358 milyon Avro KDV’ye Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’ye, B tipi lisansın 250 milyon Avro KDV’ye Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş’ye ve C tipi lisansın ise 214 milyon Euro KDV’ye Avea İletişim Hizmetleri A.Ş’ye ihale edildiği bildirildi.

İhalenin toplam bedelinin KDV dahil 970 milyon Euro olarak gerçekleştiğinin kaydedildiği açıklamada, İhale Komisyonu kararının BTK tarafından alınan karar ile onaylandığı belirtildi.

Ayrıca, 3G ihalesiyle lisans alacak işletmecilere 500 AR-GE mühendisi çalıştırma yükümlülüğü getirildiği, özellikle genç ve eğitimli işgücü açısından yeni istihdam alanlarının açılacağı da vurguladı.

Kaynak: Hürriyet

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.