Güvenlik tehditlerine karşı kurumları ve tüketicileri uyarma amacıyla yayınlanan Microsoft Güvenlik İstihbarat Raporu (SIR), güvenlik açığının sebep olduğu etkenlere ve alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Rapora göre son iki buçuk yılda dünyanın dört bir yanında yaklaşık 220 milyon kez tespit edilen ‘Conficker’ solucanı kurumlar için en büyük tehditlerden biri.
Microsoft, herkes için daha güvenli ve güvenilir bilgi işlem deneyimleri oluşturmak amacıyla yılda iki kez yayınladığı güvenlik raporu ile olası tehditler hakkında kurumları ve tüketicileri bilgilendirmeye devam ediyor. Temmuz 2011-Aralık 2011 dönemi için dünyanın dört bir yanındaki 100’den fazla ülke toplanan verilerle hazırlanan rapor, özellikle güvenlik önlemlerinin alınmaması durumunda ‘Conficker’ diye adlandırılan solucanın vereceği zararlara dikkat çekiyor.
Microsoft Güvenlik İstihbarat Raporu’nun sonuçlarına göre ‘Conficker’ solucanının yaygınlığı 2009 yılı başından bu yana yüzde 225 oranında arttı. Sadece 2011’in dördüncü çeyrek döneminde Conficker, dünyanın dört bir yanındaki 1,7 milyon sistemde tespit edildi. Söz konusu tehdidin kurumlarda yaygın olmasının nedenleri araştırıldığında Conficker bulaşması vakalarının yüzde 92’sinin zayıf veya çalınmış şifreler nedeniyle ve yüzde 8’inin de güvenlik açıklarından kaynaklandığı gözlemleniyor.
Güvenlik konusunun kurumlar için en önemli öncelik olması gerektiğini vurgulayan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Kurumların sürdürülebilirliği ve rekabetçi duruşu için temel güvenlik konularına odaklanması ve tehditlere karşı korunması gerekiyor. Microsoft olarak Türkiye’de daha güvenli bir bilişim deneyiminin sağlanması için düzenli olarak kamuoyunu bilgilendiriyoruz ve bu konuda danışmanlık yapıyoruz. Güvenilir sistemler için mutlaka önerilen güncellemeler yapılmalı, lisanslı yazılım kullanılmalı ve tedhitler ortadan kaldırılmalı. Bilişimi en verimli ve güvenli şekilde kullanabilmek, geleceğimizi güvence altına almak anlamına geliyor. Bizler değerli işortaklarımız ile beraber en güvenli deneyimi kurumlarla ve tüketicilerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Conficker tehdidinin kurumların karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel, “Kurumların, temel güvenlik konularına odaklanması, tehditlere karşı korunabilmeleri için çok önemli. Birçok saldırı, yeni, çok gelişmiş teknikler veya teknolojiler içermiyor; genelde zayıf veya çalınmış şifreler ile güvenlik güncellemesi bulunan açıklarından faydalanarak sisteme zarar verebiliyor.” dedi.
Microsoft: Tehdite karşı korunmak için ‘Lisanslı Ürün’ ve ‘Bulut Bilişim’
Conficker solucanının ortaya çıkaracağı zararladan korunmak için Microsoft, başta lisanslı ürün kullanımasının yanı sıra şifrelerin zor tespit edilir olmasını, güncellemelerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini ve antivirüs yazılımı kullanmasını öneriyor. Diğer taraftan, kurumlar bulut teknolojisinin avantajlarından yararlanarak tehditlerden korunabiliyor.
2006 yılından bu yana düzenli olarak yayınlanan “Güvenlik İstihbarat Raporu” yazılım güvenliği konusundaki gelişmeler hakkında bireyler ve kurumları bilgilendiriyor. Bugüne kadar yayınlanan tüm raporlara ulaşabilmek için http://www.microsoft.com/sir adresini ziyaret edebilirsiniz.