Son yıllarda gelişen teknoloji ile artan İnternet hızlarının da etkisiyle günümüzün büyük bir bölümünü video izleyerek geçirmeye başladık. Bu yazıda günlük yaşamamızda ne kadar video izlediğimizle alakalı istatistiki veriler ışığında cevap bulalım istedim. Bu verilere kendisini müşterileri için video hazırlamaya adamış Vimark Video Pazarlama Ajansı‘nın hazırlamış olduğu video üzerinden denk geldim ve gerçekten çarpıcı sayıların olduğunu görünce biraz daha araştırarak blogumda yayınlamaya karar verdim. Özellikle pazarlama ile ilgilenen arkadaşların ilgisini çekeceğine inanıyorum.
Mesela Şirketlerin %43’ü içerik stratejisi olarak videoyu kullanıyor. Şu an mobil bir uygulama geliştirip bu uygulamayı Google Play ya da AppStore’a attığnızda bile sizden bu içerikle ilgili bir video yüklemenizi istiyor. Peki bunun sebebi ne? Neden şirketler müşterilerine ulaşmak için videoyu kullanmak istiyor? Gelin birlikte bu verileri inceleyelim.
Dünya nüfusunun yarısının en az 1 tane akıllı telefona sahip olduğu (Digital in 2017 Global Overview) bir ortamda bu kullanıcılarında %75’i akıllı telefonlarından video izliyor. Ve her gün video izleyenlerin toplam sayısı da 100 milyon olduğu belirtiliyor. Her ay Youtube üzerinden 4 milyar saat video izleniyor.Mobilden video izleme oranı son 6 yılda %85 artmış durumda. Burada bir videonun uzun bir metine göre çok daha fazla tercih ediliyor. Dr. James McQuivey’in yaptığı hesaplamalara göre videonun bir dakikası 1.8 milyon kelimeye karşılık geliyor. Yine bu konuda yapılan bir araştırmaya göre yöneticilerin %59’u tekst içerikler okumaktansa videoları seyretmeyi tercih ediyorlar. Bu da insanların okumaktan çok izlemeyi tercih ettiğini gözler önüne seriyor.
Başarılı stratejik bir video, marka alışkanlığını %170, beğenilirliğini %500, satın alma isteğini ise %270 oranında arttırıyor. Asıl çarpıcı nokta ise tüketicilerin %80’i bir ürün videosu izledikten sonra bu ürünü almaya ihtiyaç duyuyor. %46’sı harekete geçiyor %64’ü de satın almayı gerçekleştiriyor. Online videoları seyreden kişiler arasından %75’lik miktarı bir online video reklamı ile etkileşime geçiyor. Kullanıcıların %90’ı ürün videoları karar aşamasında ürün videolarının yardımcı olduğunu söylüyorlar. Mobil video izleyicilerinin %92’si videoları diğer kişilerle paylaşıyorlar. Yöneticilerin %75’i iş ile alakalı videoları iş web sitelerinde haftada en az bir kere olmak üzere seyrediyorlar. Online aktivitenin 1/3’ü video seyretmeye harcanıyor. Kullanıcıların %80’i son 30 günde izlediği bir videoyu tekrar hatırlayabiliyor. Kullanıcıların %36’si video reklamlara güven duyuyor. Ortalama bir kullanıcı ayda ortalama 32.3 video ile etkileşime giriyor.
Online video içeriklerin %39’u komik videoları, %33’ü haberleri, %31’i ise müzik içerikli videoları kapsıyor ve izleyicilerin %5’i ideoyu 1. dakikada kapatırken 2. dakikada kapatan %60 oranında olduğu belirtiliyor. Google’a göre eğer bir video başlangıçta takılırsa bu durumda kullanıcıların 5’inden 4’ü videoyu seyretmeyi bırakıyor.
İster eğitim, ister eğlence isterseniz de araştırma yapmak için olsun insanlar video izlemeyi okumaya tercih ediyorlar. Bu da son dönemde giderek artan Youtuber’ların sayısını önümüzdeki dönemde daha da artacağını gösteriyor.
kaynaklar: pinterest, videomarketing.com.tr,vimark.com.tr