Dünya çapında internet ve sosyal medya kullanımı her sene artıyor ancak bu artış tüm dünya ülkelerinde eşit ve dengeli değil. Ya da internet erişimi sağlanan her ülke yeterli hıza sahip değil. Bu konuda Pazarlama Türkiye’nin We Are Social ve Hootsuite’ın iş birliğinde hazırlanan 2017 Dijital raporunu infografikler üzerinden dünyadaki internet ve sosyal medya kullanımını incelediği yazıya denk geldim ve onlarında izniyle sizlerle kendi sayfamda da yayınlamak istedim. Gelin hep beraber bakalım:
Şu an dünya nüfusunun yarısından fazlası internet kullanıyor. 2012’deki ilk araştırma verileri göz önünde bulundurulduğunda kullanım oranı geçen beş senede % 80’in üzerinde artmış durumda.
İnternet kullanıcılarının bu yılki toplam sayısı 354 milyon seviyelerinde seyrediyor ve kullanıcıların % 90’dan fazlasının mobil bir cihaz aracılığı ile internet kullandığı görülüyor.
Dünya nüfusunun yarısından fazlası internete erişebilse de internetin dünyaya dağılımının halen dengesizliği görülüyor. Dünyanın en kalabalık bölgesi olan Güney Asya’daki %33’lük internet nüfuzu ve Afrika’daki üç kişinin birinden bile daha aza denk gelen internet erişim oranı büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor.
İnternetin hala bloke olduğu Kuzey Kore hariç internet kullanımının en düşük olduğu ülkelerin tümü Afrika’da yer almakta.
Diğer yandan internet nüfusunun oranları bir dizi ülkede % 100’e yaklaşıyor. Birleşmiş Arap Emirlikleri %99’luk kullanım oranıyla birinci sırada yer alırken sıralamayı İzlanda ve Norveç takip ediyor. Dünya erişim hızında halen yavaşlıktan tam manasıyla kurtulamadı. Akamai’nin internetteki son durum raporunda, birçok ülkede (özellikle Hindistan’da) internet kullanıcılarının hem sabit hem de mobil hizmetler yoluyla yavaş bağlantılardan muzdarip oldukları görülüyor.
Yine de pek çok gelişmekte olan ekonomide mobil internet bağlantılarının önemli ölçüde iyileşmesi gözlemleniyor. Özellikle Filipinler’in ortalama mobil bağlantı hızlarında belirgin bir sıçrama söz konusu.
Filipinli bir internet kullanıcısı her gün yaklaşık 9 saat çevrimiçi kalıyor ve bu sürenin üç buçuk saatini mobil erişimle sağlıyor. Diğer ülkelerdeki kullanıcılar günde ortalama sekiz saatten fazla internette zaman harcıyor. Bu ülkelerin internette vakit geçirmede zirveye oynarken ekonomik sıralamada altlarda yer alması da elbette tesadüf değil.
Daha hızlı mobil bağlantıların varoluşu ve akıllı telefonların gelişmiş erişimi, bu yılın önemli bulgularından birini daha ortaya koyuyor: Artık web sayfalarının yarısından çoğuna cep telefonlarıyla erişim sağlanıyor.
Mobilin web trafiğindeki payı bir önceki yıla göre % 30 artış gösteriyor, bu artışın büyük bir kısmı da dünyanın gelişmekte olan ekonomilerinden gelmekte.
Slayttaki rakamlar bilgisayar ve tablet erişiminin düştüğünü düşündürebilir ancak aksine geçtiğimiz yıla oranla cep telefonlarıyla webe erişen insan sayısı belirgin bir şekilde artmış ve sonuç olarak, hizmet verilen toplam web sayfalarının diğer cihazlardaki payı düşmüştür.
Web trafiğindeki mobilin payı da ülkeler arasında önemli farklılıklar gösteriyor.
Gelelim dünya genelinde sosyal medya kullanımına.
2016’dan beri sosyal medya kullanımı % 20 arttı. Facebook, özellikle son on yılda dünyanın en popüler sosyal platformu olarak etkileyici artışlar kaydetti.
Verilere göre dünyadaki yaklaşık 2,8 milyar kişi ayda en az bir kere sosyal medya kullanıyor ve erişimlerin % 91’inden fazlası mobil cihazlarla gerçekleştiriliyor.
Sosyal medya kullanımında dünya genelinde 2016’ dan bu yana neredeyse yarım milyar (482 milyon) yeni kullanıcı eklendi, bu sayı % 21’lik bir büyümeye eş değer. Büyümenin yarısından fazlasını sadece beş ülke oluşturmakta:Çin, Hindistan,Endonezya, Amerika ve Brezilya. Son 12 ay içinde Çin 134 milyon, Hindistan 55 milyon, Endonezya 27 milyon, Amerika 22 milyon ve Brezilya 19 milyon yeni sosyal medya kullanıcısı ortaya çıkardı.
Asya ülkeleri, sosyal medya yayılım sıralamasında ilk beşten dördünü dolduruyor. Ancak sosyal medya nüfuz düzeylerinin bir bütün olarak bölgede hızlıca değiştiğini belirtmek gerek.
Afrika ile birlikte Orta Asya ve Güney Asya, dünyadaki en düşük sosyal medya nüfuz oranını kaydetse de son trendler, büyümenin nihayet Güney Asya’da da gerçekleşmeye başladığını gösteriyor.
Bölgesel kullanımda Kuzey Amerikalıların neredeyse üçte ikisinin her ay sosyal medya kullandığı görülüyor. Güney Amerika’daki sosyal medya nüfuzu da hızla % 60’a yaklaşıyor.
Mevcut eğilimler, Güneydoğu Asya’nın bu yıl % 50’lik sosyal nüfuz sınırını geçeceğini gösteriyor ancak Orta Doğu’nun sınırı geçmesi biraz daha uzun sürebilir.
Sekiz ülkede sosyal medya nüfuz seviyeleri %80’in üzerinde seyrediyor.
Bu yılki en büyük sosyal medya kullanıcı büyümesi % 368 oranıyla Küba’ya ait. Bu Küba’daki insanların internet ve sosyal medya erişimini sevmeye başladığının bir göstergesi.
Kuzey Kore’de de % 135 göreceli bir artış var bu oran 9200 yeni sosyal medya kullanıcısını ifade ediyor ancak yüksek ihtimalle çoğunluk ülkeyi ziyaret eden yabancı yardım görevlilerinden oluşuyor.
Sosyal medyada dünyanın geçirdiği süre giderek artıyor. Bir kullanıcı günde ortalama 2 saat 19 dakika’sını sosyal medyada geçiriyor.
Artan talep sosyal medya şirketlerini de olumlu etkiliyor. Sosyal medya kullanıcı sayısı bakımından aslan payını Facebook alıyor. Facebook 2016 yılında 363 milyon aylık aktif kullanıcı sayısını bu sene % 24 oranında artırdı.
Bugün 1 milyardan fazla kişi Facebook’u her gün kullanmakta.
Şirketin diğer platformları WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram da yıl boyunca güçlü bir büyüme kaydetti. Facebook Inc’in şu an toplam 4.37 milyardan fazla kullanıcısı olduğu belirtiliyor.
Tencent, Çin’in sosyal medya devi, bu sene 196 milyon yeni kullanıcı edinmiş durumda.
Vkontakte da Rusya’daki en iyi sosyal ağ olmayı sürdürüyor.
% 70’i Rusya’dan olmak üzere aylık aktif kullanıcı sayısı 90 milyon. Uygulama ayrıca Belarus, Ukrayna ve Kazakistan’da da popüler.
LINE, Japonya’da 2016’dan beri nüfusun %50’sinden fazlasının kullandığı bir numaralı sosyal medya platformu olmayı sürdürüyor.
Kakaotalk da Güney Kore’de liderliğini sürdürüyor. Platform ülkede yaklaşık 42 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip. Toplam küresel kitlenin ise % 85’ini oluşturuyor.
Son olarak İran’da 17 milyon aktif kullanıcısıyla Telegram en üst sırada yer alıyor, Instagram 15 milyon aktif kullanıcısıyla ikinci sırada bulunuyor.
Gelişmeler için Pazarlama Türkiye’yi takipte kalın.