İçeriğe geç

Akvaryum ve Akvarist Nedir?

Akvaryum, ve Akvaristlik için;

Akvaristlik veya Akvaryum hobisi, ( İngilizce: Fishkeeping ) evde veya işyerinde bulunan bir akvaryumda ya da bahçede bulunan bir havuzda veya gölette balık yetiştiriciliği yapılmasına, akvaryum düzenlenmesine odaklı günümüzde popüler bir hobidir. Akvaristlik hobisini yapan kişiye Akvarist adı verilir..

diyor Wiki amca.

Evet akvaryum ya da gölette balık besleyip, yetiştiren ve bunu hobi olarak yapan kişi Akvarist deniliyor. Çok aradılar mı bilmiyorum ama telaffuzu oldukça zor :) İngilizce telaffuzu bile daha kolay geliyor bana açıkçası.

Genel de bir tanıdığınızın evinde, ofisinde ya da hiç olmadı çok beğendiğiniz o lüks restoranın ortasında süs olarak duran akvaryumu görmeniz ile başlar. Çok hoşunuza gider ve belki hemen belki günler sonra bir akvaryumcunun önünden geçerken kendinizi tutamaz ve camda balıkları izlediğinizi fark edersiniz. Bir sonraki aşamada direkt içeri girer akvaryumcuya balık beslemek istediğinizi söylersiniz. O da hiç bir şey sormadan elinize bir fanus bir poşete de iki tane tül kuyruklu kırmızı beyaz bir Japon Balığı tutuşturu verir. Eve gelir Fanusa suyu doldurur balıkları da atarsınız içine. derken ertesi gün bi kalkmışsınız balığınızın bir tanesi ters yüzmeye başlamış. Soluğu hemen akvaryumcuda alırsınız oda size Mucizevi Mavi Metileni dayayacak bundan haftada bir damlat suya diyecek. Böylece bir kaç gün yaşayan diğer balığınız da bir sabah ansızın ters yüzmeye başlayacak ve sonrasında da  cansız bedeni ile suyun üzerinde süzülecek. Siz de akvaryum bakmak zor işmiş diyerek ya hobiden vazgeçeceksiniz ya da hırs yapıp yine gidersiniz akvaryumcuya bu ufak geldi herhalde büyü bi akvaryum alıp içine de şu sarılardan, bu mavilerden, şu çizgili balıklardan birer tane koyalım dersiniz o da size hiç ses çıkarmaz doldurur torbaya, tabi sadece balıkla da kalmaz akvaryum büyük nasıl olsa şıpırdayan plastik süsler, bitki çakması plastikler, filtre vs. derken de dolu vermiş bize kocaman gelen ama halbuki o balıklar için küçük gelerek strese girmesine ve belkide bu yüzden ölmelerine sebep olan akvaryum sahibi oluruz.

Ya da çok şanslı bir şekilde gerçekten işini iyi bilen seven bir akvaryumcuya denk geliriz bize ne tür balık beslemek istediğimizi buna göre akvaryum ( burada belirtmekte fayda var akvaryuma göre balık seçilmez abi balığa göre akvaryum seçilir. ) yine besleyeceğiniz türe göre doğal ortamın oluşturulması gibi konularda size öne ayak olur. İşte ben de burada yazdığım yazılarla bu şekilde hobiye girmek isteyen arkadaşlara bilgim ve araştırmalarım dahilinde bir şeyler paylaşmaya karar verdim. Kendimi yanlış anlatmış olmayayım ben de aslında çok da yüce bilgilere sahip değilim ama bu iş özellikle de hobi dediğimiz kavram deneyimlerle öğrenilen ve bu öğretilerle de insana zevk veren bir uğraş.

Peki gelelim asıl sorumuza;

Akvaryum alacağım ama nereden başlamalıyım bilmiyorum?

Öncelikle balık türleri üzerinde kısaca bilgi edinmekte fayda var. Ne tür balık beslemek istersiniz bunu buluyoruz. Bu aslında zamanla doyuma ulaştıkça değişecek bir konuda olabilir ya da ömür boyu aynı türde balıkları da besleyebilirsiniz. Tamamen sizin o türden aldığınız zevke göre değişecektir.

Hadi kısaca balık türlerine değinelim;

[symple_bullets style=”check”]

  • Tatlı Su Balıkları

[/symple_bullets]

Adından da anlaşılacağı üzere tatlı ya da acı sularda ( yarı tuzlu) yaşayan balıkların türlerini kapsamaktadır ve genelde akvaryum hobisine başlayan yeni arkadaşlarımızın adımını bu tür balıklarla atar. Bu türünde bir çok balık çeşidi mevcut ilerleyen günlerde bunlar hakkında da detaylı bilgi veriyor olacağım.

maxresdefault (1) (Small)

[symple_bullets style=”check”]

  • Bitkiler (Bitkili Akvaryumlar)

[/symple_bullets]

Bu grupta da canlı bitki ve bitki ile birlikte yaşayan canlıların oluşturdukları habitattan bahsedebiliriz. Özellikle görselliği ile insanı dinlendirir ama bir o kadar da emek ister. Ben de kısa bir süre önce bu gruba geçtim. Henüz yeni başladığım için de bu konudaki paylaşımlarım daha fazla olacaktır.

Bitkili Akvaryum

[symple_bullets style=”check”]

  • Tuzlu Su (Deniz) Balıkları

[/symple_bullets]

Eskiden bir çok bilgisayarda gördüğüm akvaryum ekran koruyucusu bir çoğunuz biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için buradan bir ön izlemesini görebilirsiniz. Hah işte bu gördüğünüz görselliği birebir yaşayabileceğiniz çeşididir gerçekten de görsel zevki en üst seviyede uğraşı ve masrafı da bir o kadar yüksek olan türdür.

Tuzlu Su Balıkları

[symple_bullets style=”check”]

  • Sürüngenler (Paludaryum)

[/symple_bullets]

Şimdilik çok fazla bilgim olmasa da burada değinmek gerekecektir. Genel olarak semender, kurbağa gibi türlerin beslendiği gruptur.

OfficeSetup13. (Small)

 

Bu balıklardan gözünüze hoş gelen ve sevdiğiniz balıkla başlamanız (tabiki bakımı kolay olanı tercih etmekte fayda var) ilk adımımız olmalı çünkü hoşunuza gitmeyen bir türe gerekli ilgiyi göstermeniz gerçekten zor oluyor.

Akvaryum nasıl olmalı?

Balığımızı seçtikten sonra dikkat etmemiz gereken diğer nokta ise seçtiğimiz balık nasıl bir ortamda yaşıyor. Bunun nedeni balığın yaşadığı ortamın mutlu ve sağlıklı olabilmesi için sizinde o ortama benzer bir akvaryum oluşturmanızda fayda olacaktır. Mesele Malawi Chiclid türleri doğal ortamları olan kayalık ve kumlu bir akvaryumda yetişirken özellikle Canlı doğuran türleri daha çok bitkili akvaryumlarda tercih edilmektedirler.

İkinci konu balık türünüzün yaşadığı su özelliklerini ne derece tolere edip edemediğini de iyi araştırmalısınız. Bu da özellikle su değerlerinizin ve ilk kurulumda koyacağınız bitki, toprak vs. gibi yardımcı ögelerin nasıl olması gerektiği konusunda size ön fikir verecektir. pH dengesi, ısısı, klor miktarına dayanıklılığı gibi değerleri göz önünde bulundurup su değişimlerinizi de buna göre planlamanızı sağlayacaktır.

Diğer özelliğimiz ise balığın saldırganlık durumu ki tek yada grup yaşama ve diğer türlerle olan ilişkileri sizin akvaryumunuzu nasıl şekillendireceğinize karar vermenizi sağlar. Mesela Pirhana beslerken yanına başka tür koymak ya da Beta Balığı ile başka yanında başka bir balık türünü koymak bilerek cinayet işlemekte eş değer olsa gerek.

Son olarak da balığımızın ortalama olarak ne kadar büyüdüğü, tek mi yoksa koloni olarak mı yaşadığı bizim için çok önemlidir çünkü bu özellik akvaryumumuzun boyutunu direk etkileyen kısım. Eğer Chiclid türü besleyecekseniz minimum 120Lt. bir akvaryum gerekirken Beta Balığı besleyecekseniz ortalama 40Lt’lik bir akvaryum yetecektir. Bunların dışında hastalıklara karşı dayanıklılık, beslenme tarzı, yem seçmesi doğal şartlarındaki günlük değişimleri önemli kriterleridir.

Velhasıl balık bakmak istiyorsanız öncesinde bir araştırma yapmakta ve buna göre akvaryum ve diğer araç gereçlerinizi buna göre şekillendirmeniz en doğrusudur.

Eğer siz de bir akvaryuma sahipseniz bu serüvendeki deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.