Türkiye’de “Şubesiz Bankacılık”, “İnsansız Bankacılık” ifadeleri ile tanımlayabileceğimiz dijital bankacılığın temelleri uzun zaman önce atıldı. Hem Türk banka sektörünün alt yapısının müsait olması, hem müşterilerinin her tür gelişmeyi çok çabuk benimsemesi sayesinde Dijital Bankacılık ciddi bir yükseliş trendi yakaladı.
Müşterilerine herhangi bir fiziki şubeye bağlı olmadan dijital kanallar aracılığı ile tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı sağlayan Dijital Bankacılık sayesinde şube ve diğer masraflar olmadığı için bankalar müşterilerinden hesap işletim ücreti ve para transferi gibi işlemlerden herhangi bir ücret talep etmiyor.
Müthiş bir dijitalleşme çağı yaşanırken Bankacılık sektörü de bu yeni bankacılığa şekil verebilmek için müşteriyi daha iyi tanımaya, müşterilerin beklentilerinin neler olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Bu yarışta hız, verimlilik, kolay ulaşılabilirlik, tasarım ve tabi ki yapılan tasarımın kalitesi büyük önem kazanmaktadır.
Beklenti bu kadar yüksek iken, Dijital bankacılıkta yükseliş trendine dahil olmak isteyen bankalar da, müşterilerini dijital kanalları kullanmaya özendirecek her türlü yatırımı ve kampanyayı yapmaktan geri kalmıyorlar.
Dijital Bankacılık’taki yerini almak için 5 ay önce CEPTETEB’i lanse eden Türk Ekonomi Bankası, bankacılık sistemini dijitale taşımak adına yaptığı ciddi yatırımlarla, her geçen gün pastadaki payını arttırmayı ve ipi göğüslemeyi hedefliyor.
Peki bu 5 ayda CEPTETEB nerden nereye geldi diyorsanız, işte size 5 aylık büyümenin ve başarı hikayesinin kısa bir özeti:
Dijital Bankacılığın kafalarda yarattığı bir başka sorun da ilerleyen günlerde bankalar fiziki şubelerini kapatır mı yoksa şubelerde yeni bir düzenlemeye mi gider? Bu sorunun cevabını sanırım çok kısa zamanda göreceğiz.
Hocam biraz tanıtım amaçlı bir yazı olmuş sanki. Enpara bu konuda daha iyi bir seçenek.
Bir gün onu da yazarız :)
Bilgilendirme açısından güzel paylaşım, tanıyoruz böyle şeyleri