Uzun zamandır test için beklediğim cihazlardan birisi olan Google Glass’ı , şirketten arkadaşım Baran Türkoğlu‘nun Amerika’dan almış olduğunu öğrenince getir bakalım biz de bir deneyelim diyerek sonunda giyebildim. Hatta giymekle kalmayıp Bold Frame değişimini de birlikte yaptık. Gelecek adına ciddi ciddi heycanlandıran bir teknolojiyi denemek gerçekten güzel. Ayrıca kendisine de yaklaşık bir senelik deneyimini de sizler için kaleme almasını istediğimde oldukça sıcak bakarak aşağıdaki metni bizlere iletti. Gelin öncelikle onun deneyimini okuyalım, sonrasında da benim de kısa bir yorumum olacak.
Not: Bu yazı aynı zamanda www.technolojist.com adresinde de yayınlanmıştır.
Giyilebilir teknoloji konusunda öncü şirketlerden olan Google bu alanda ilk ürünü olan Glass’ı geçtiğimiz yıl ABD’de sınırlı sayıda insanın almasına imkan tanıdı. Aslında bu ürün hakkında bir inceleme yazısından ziyade öninceleme yazısı yazmak daha doğru olur çünkü ürün henüz beta aşamasında ve tam kapasitesiyle piyasada yer almıyor.
Google Glass geliştiricilere ve ön sipariş için kayıt olanlara Google tarafından davetiye ile dağıtılmakta, yani ürünü almak için fiziksel olarak ABD’de olmak şart tabii birde 1500 dolarınızın olması gerekiyor.
Explorer Edition etiketine sahip olan kutuyu açtığınızda ilk karşınıza çıkanlar Glass, şarj aleti, kılıf ve shades diye tabir edilen güneşlik. İlk aktivasyon için MyGlass adlı eşlikçi -companion app- ve tabiki bir Google hesabının olması şart. Bu uygulama ve Google hesabı sayesinde cihaza kendimizi kayıt ediyoruz bundan sonra kayıt olduğunuz hesapla ilgili farklı cihazlarda yaptığınız her türlü aksiyon Glass’ınızlada senkronize olacaktır. Senkronizasyon işlemi akıllı telefonunuzu Bluetooth ile eşleştirdiğiniz zaman başlayacaktır, bütün bunlar MyGlass uygulamasında kolayca yapılabilir.
Cihazı kayıt ettikten ve senkronize olduktan sonra artık arayüzünü görüntüleyebiliriz. İlk gördüğünüz şey saat ve ‘ok glass’ yazısı. Bu komutu sesli olarak söylediğinizde cihaz artık bir sonraki aksiyon için komut almaya hazır hale gelecektir. Halihazırda kendisinde yüklü ve yapabileceği eylemleri liste halinde size göstermeye başlayacaktır. Bu andan itibaren resim çek komutunu sesli söylediğinizde cihaz bunu gerçekleştirecektir. Basitçe herhangi bir uygulama yüklemeden bir akıllı telefonda yapabileceğiniz tüm şeyleri yapabilmenize olanak tanınır. Örneğin resim çekmek, mesaj yazmak , arama yapmak ,müzik dinlemek gibi . MyGlass uygulaması aracılığılya Google ve Diğer üçüncü parti uygulamaları telefonumuza indirebiliriz. Şimdilik uygulama sayısı kısıtlı olsada zamanla artacak gibi gözüküyor.
Cihazı ses ile yönetmek istemeyenler için Glass’ın sağ tarafında dokunmatik bir panel bulunmaktadır. Basit ileri-geri-öne-arkaya parmak hareketleriye arayüzde gezinebilir dokunma hareketiylede ilgili sekmeyi seçebilirsiniz.
Cihazın teknik özelliklerine gelecek olursak eğer çözünürlük açısından Google yüksek çözünürlüklü 25 inç hd bir TV’ye 2,5 metre uzaklıktan bakmak gibi bir tanım kullanmış, bu her ne kadar kişiden kişiye göre değişsede genel hissiyatı tarif etmek açısından makul bir tanımlama. 5MP Kamera ve 720p video çekme kalitesi sunan Glass 12 gb hafızaya ve 1gb Ram’e sahip. Explorer Edition V2’de bu ram 2gb’a çıkartılmışki doğru bir tercih olmuş çünkü cihaz çabuk ısınıp yavaşlayabiliyor. Tüm bu özelliklerine karşın Glass esas hayal kırıklığını batarya performasında yaşatıyor. Cihaz tam doluyken 20dk’lık kesintisiz bir kullanımda batarya %60’lara hatta 50’lere kadar düşebiliyor buda demek oluyor ki Glass’la kesintisiz bir gün geçirmek şimdilik pek mümkün değil.
Yazılımsal özelliklere gelecek olursak Android işletim sistemine sahip cihaz ilk çıktığı aydan bu yana her ay Google tarafından düzenli olarak güncellemeler almaktaydı. İlk başlarda bu güncellemeleri her ay alsada sonraları daha geç almaya başladı. Şuanda Android 4.4.2 KitKat güncellemesiyle birlikte en güncel durumunda. Güncellemelerde genel olarak performans iyileştirmeleri ve batarya optimizasyonları üzerinde duruluyor yani arayüzünde ilk çıktığı günden bu yana büyük bi değişiklik yok. MyGlass uygulamasında Google tarafından onaylanmış uygulamalar bulunmakta bu uygulamaları Glass’ımıza yükleyebiliyoruz. Popüler sosyal medya uygulamaları, oyunlar, müzik arama(Shazam) tarzında uygulamar en çok rağbet görenlerden. Son zamanlar Garanti Bankası’nın iGaranti adlı uygulamasıda MyGlass’ta yerini almış bulunmakta. Ayrıca Google, Glass için yayınladığı SDK ile geliştiricileride bu platform için uygulama yazmaya teşvik etmektedir. Bu uygulamalar MyGlass platformunda yer almasada internetten kolayca erişilebilir durumda.
Cihaz şuanda her ne kadar Beta ve prototip bir cihaz olsada gelecek ile ilgili neler olabileceği konusunda insanı sabırsızlandırıyor. Evet şuanda perakende satışa ve kitleler tarafından tüketime hazır olmasada bilimkurgu filminden yer alıyormuşçasına insana hissettirdikleri ve yaşattığı deneyim bakımından oldukça güzel. Şu anda dünya üzerinde yaklaşık 200.000 adet olduğunu varsayarsak, ister teknolojisi gurusu olun ister günlük standart bir kullanıcı böyle bir cihazı bir çok kimseden önce tecrübe etmek ayrıcalıklı bir his (:
Kendisine beni kırmayarak bu güzel yazıyı yazdığı için bir kez daha teşekkür ederek kendi yorumumu da eklemek istiyorum. Öncelikle benim gibi gözlük kullanıyorsanız mutlaka “Bold Frame” alın. USD satışı 350$ olan bu gözlük ile kendi numaranıza uygun cam yaptırarak taktırabilirsiniz yoksa Glass üzerinde hiç bir şey göremeyeceksiniz. Şu an için canlıya çıkmadan eskiyen bir teknoloji gibi dursa da geleceğe dair gerçekten bir çok aşamada kullanılabilecek teknolojilere de ön ayak olacağını kesin. Son olarak aşağıda “Bold Frame” montajı ve kendi fotoğraglarımı da sizlerle paylaşıyorum. Bakalım son kullanıcıya ulaşacak Glass’lar ne zaman piyasaya çıkacak?